ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Ταριχεύση είναι το σύνολο των εργασιών εξειδικευμένου ατόμου, στο νεκρό σώμα ενός θηλαστικού, πτηνού, ψαριού, ερπετού ή εντόμου, επιδιώκοντας (με τη σωστή ανατομική αναπαράσταση και την σωστή στάση που θα του δώσει) την  πιστή ανάπλαση της εξωτερικής του εμφάνισης ώστε να μοιάζει σαν ζωντανός οργανισμός. Σκοπός της ταρίχευσης είναι η διατήρηση του νεκρού σώματος σε φυσική στάση, για μεγάλο χρονικό διάστημα, για έκθεση αυτού σε μουσείο φυσικής ιστορίας ή σχολική συλλογή, προς εμπλουτισμό του διδακτικού υλικού αυτών. Επίσης τον εμπλουτισμό συλλογών κυνηγητικών τροπαίων διαφόρων συλλόγων, ή ιδιωτικών συλλογών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΘΗΡΑΜΑΤΟΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΗΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΤΑΡΙΧΕΥΤΗ.
Όταν καρπωθούμε ένα επιτρεπόμενο θήραμα και αποφασίσουμε να το ταριχεύσουμε, επιβάλλετε να κάνουμε κάποιες ενέργειες, ώστε το αποτέλεσμα της ταρίχευσης να είναι το καλύτερο δυνατόν.

Στο κυνήγι:
Πιάνοντας το θήραμα στα χέρια μας, ελέγχουμε τις τυχών ζημιές που του έχουν προκληθεί από τα σκάγια, την πτώση του θηράματος και την επαναφορά του σκύλου μας (απόρτ). Προσέχουμε να μη λείπουν ομάδες πτερών ( ή τριχώματος στα τριχώματα) με κίνδυνο κατά την ταρίχευση να μείνει περιοχή του δέρματος ακάλυπτη.tarixeusi1 Επίσης προσέχουμε το πτέρωμά του να είναι ολοκληρωμένο, ώριμο δηλαδή και να μην έχει μικρά, ανώριμα φτερά λόγω πτερόρροιας. Αν λείπουν πολλά φτερά, καλά θα είναι να ψάξουμε για άλλο θήραμα. Τρύπες από την τουφεκιά στο σώμα, στα πόδια και στη μύτη επιδιορθώνονται από τον ταριχευτή.

Τα λερωμένα φτερά από τράμαυτα, λάσπες κλπ δεν είναι πρόβλημα, διότι το θήραμα μετά την εκδορά και την βυρσοδεψία πλένετε ολόκληρο. Φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας μερικά φύλλα εφημερίδας. Τυλίγουμε το θήραμα στην εφημερίδα (ρολό) για να προστατεύσουμε το πτέρωμά του και το τοποθετούμε στο σακίδιο.

Αν έχουμε μαζί μας μόνο κρεμαστάρια (θηλύκια), φροντίζουμε να το κρεμάσουμε από τα πόδια.

Στο σπίτι:
Επειδή για διάφορους λόγους, ο καθένας μας μπορεί να κρατήσει το θήραμα στην κατάψυξη για πολύ έως πάρα πολύ καιρό μέχρι να το μεταφέρει στον ταριχευτή και λόγω του ότι η κατάψυξη στεγνώνει (καίει) το δέρμα και το κρέας του θηράματος, θα πρότεινα τις ακόλουθες ενέργειες.
Τοποθετούμε το θήραμα σε σακούλα κατάψυξης τροφίμων, όπως είναι τυλιγμένο με το ρολό της εφημερίδας. Αφαιρώντας όσο περισσότερο αέρα μπορούμε, την κλείνουμε αεροστεγώς. Χρησιμοποιούμε μία δεύτερη σακούλα κατάψυξης και τοποθετούμε την πρώτη μέσα στην δεύτερη, βάζοντας την ανάποδα (το άνοιγμα της πρώτης,στο βάθος της δεύτερης) και αφαιρώντας όσο περισσότερο αέρα μπορούμε, κλείνουμε και αυτή αεροστεγώς. Τώρα η συσκευασία είναι έτοιμη για κατάψυξη. Ο καταλληλότερος καταψύκτης με βαθιά κατάψυξη, είναι ο καταψύκτης μπαούλο με θερμοκρασία -11pt8οC έως -25οC και όχι ο καταψύκτης του οικιακού μας ψυγείου. Το οικιακό ψυγείο θα το στεγνώσει πολύ γρήγορα.   

Επιμέτρηση και τρόπος εκδοράς μεγάλου θηράματος:
Αν επισκεφθούμε  ρεζέρβα, με σκοπό να θηρεύσουμε μεγάλο θηλαστικό για ταρίχευση, πρέπει να έχουμε μαζί μας μέτρο, μαχαίρι, μολύβι και χαρτί.
Το μεγάλο θηλαστικό, λόγω μεγέθους και βάρους, είναι σχεδόν αδύνατο να μεταφερθεί ολόκληρο στον ταριχευτή ή να καταψυχθεί. Γι αυτό το λόγο πρέπει  αφαιρεθεί το δέρμα επί τόπου. Αν το θήραμα προορίζετε να ταριχευτεί ολόκληρο, είναι απαραίτητο να πάρουμε κάποια μέτρα του σώματός του. 
tarixeusi2

Μύτη – μάτι
Μύτη – αυχένα
Μύτη – βάση ουράς
Περίμετρο λαιμού
Περίμετρο στήθους
tarixeusi3Αν το θήραμα προορίζετε να ταριχευτεί μισό (μπούστο), πρέπει το δέρμα να κοπεί πίσω από τα μπροστινά πόδια. Αν δε, το θήραμα είναι κερασφόρο, τότε για να μπορέσει να αφαιρεθεί το κρανίο με το κέρατο, πρέπει το δέρμα να κοπεί στον αυχένα σε σχήμα Υ.

Κατόπιν αυτών το δέρμα διπλώνετε, τοποθετείτε σε σακούλα και διατηρείτε στον καταψύκτη.

 

 

Εχθροί - Προστασία:
Το ταριχευμένο έκθεμα μπορεί να διατηρηθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στην αρχική του μορφή ,αν τύχει καλής προστασίας.
Οι εχθροί του είναι :

1. σκοροπεταλούδα που καταστρέφει τα πούπουλα,

tarixeusi5

2. δερματοκόφτης που καταστρέφει το δέρμα,

tarixeusi4

3. υγρασία ( του χώρου ) που μπορεί να σαπίσει το έκθεμα, 4. ήλιος που μπορεί να αλλοιώσει το χρώμα του αν αυτό εκτεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στο φως του.

Η προστασία από τα έντομα αυτά είναι :
Ελαφρύ ψεκασμό με  άοσμο Baigon δύο – τρεις  φορές το χρόνο και τοποθέτηση Vapona  ή άλλου σκοροκτόνου  κοντά στο έκθεμα.


κυνηγι λαγου,κυνηγος και φυση,αγριοχοιρος κυνηγι,κυνηγι περδικασ,κυνηγι ψαρεμα,κυνηγι